Konkurransesvømming i ferien?

Konkurransesvømming i åpent vann er en konkurranseform for svømmere med litt erfaring. Det er annerledes å svømme i åpent vann enn i et basseng, på grunn av temperaturen og strømforholdene. Utendørskonkurranser arrangeres både i havneområder og i innsjøer.

Under det første moderne sommer-OL foregikk all svømming utendørs. Under sommer-OL i 2000, var triatlon med på programmet for første gang. I triatlon starter man med å svømme 1500 meter, før man skal sykle og deretter løpe. Under sommer-OL i 2008 konkurrerte man også i 10 km svømming i åpent vann.

Under General Fina World Championships svømmer man både 5, 10 og 25 km i åpent vann. Mer ekstreme konkurranser inkluderer maratonsvømming, vintersvømming, svømming i kaldt vann, issvømming og langdistansesvømming. I noen konkurranser har man lov til å bruke våtdrakt.

Verdens største konkurranse i havsvømming er Cole Classic som arrangeres i Australia. I Australia kan man også svømme Pier to Pub i byen Lorne i Victoria, Rottnest Channel Swim og Whitehaven Beach Ocean Swim.

Lake Zurich Swim er en svømmekonkurranse i Sveits. Round the Castle Swim arrangeres i kanalene i sentrum av København, og i Sverige deltar rundt 6700 personer i Vansbrosimningen. Også i USA arrangeres mange svømmekonkurranser i åpent vann, og i Storbritannia arrangeres The Great Swim Series.

Svømming i åpent vann er en sport som øker i popularitet. Både profesjonelle svømmere og amatører deltar. Triatlon er en enda mer ekstrem konkurranseform, der svømmingen bare er en del av konkurransen. Dersom man ønsker å delta i svømmekonkurranser, må man være i god fysisk form, og selvsagt være en dyktig svømmer. Det er også en fordel å ha svømt en del i åpent vann før, ikke bare i et oppvarmet basseng.